• header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Wie zijn wij?

Contactclowns

Ik ben Ray Biemans, oprichter van deze organisatie. Ik werk als professioneel Contactclown. We gaan spelen voor mensen met een beperking en mensen met dementie extra aandacht door middel van humorvol en intensief contact. Daarnaast geef ik workshops clownerie bij bedrijven, scholen en instellingen. Ook leid ik mensen op tot Contactclown in Nederland doormiddel van een jaaropleiding. Vanuit de opleiding ben ik gekomen tot mijn missie.
 
Missie
Het is mijn missie om in Nederland met onze Contactclowns te gaan spelen.
We gaan spelen voor mensen met een beperking en mensen met dementie.
Dit gaan we doen in verzorgingstehuizen, instellingen en voor particulieren. De Contactclowns zijn een grote meerwaarde voor deze mensen. Contactclowns zijn bezig met de kunst van het spelen.
Onmogelijkheden omzetten in mogelijkheden door middel van spel in het contact. Mensen met een verstandelijke beperking en (dementerende) ouderen verwonderen, vermaken, en hen doen beseffen waar hun mogelijkheden liggen. Dat is wat wij doen. Wij proberen ze uit hun isolement te halen, perspectief te bieden en deel te laten hebben aan het leven.
 
Contactclowns zijn er om met onze eigen ontwikkelde speelwijze bezig te zijn met de kunst van het spelen. Deze manier van spelen geeft ons inzicht in de manier hoe we spelen en met hoe we kijken, denken en voelen naar deze doelgroepen toe. Waardoor we ook anders gaan waarderen over de ander en onszelf.
Het doel van ons is om deze doelgroepen zoveel mogelijk een moment van contact en plezier te brengen in hun vaak eenzame bestaan. We willen samen alle instellingen, particulieren en tehuizen bezoeken.
Wilt u meedoen met ons?
 
Onze motivatie
Clownerie is voor ons een fijne en goede vorm om contact te maken. Dat geeft voldoening.  De voldoening bij het spelen bestaat uit wezenlijk contact en erkenning ervaren. Zo leveren wij bij de mensen een bijdrage aan hun welzijn en de kwaliteit van leven. Dat geeft vreugde en plezier in het spel zonder uitkomst. Want er is geen glorie voor je, maar echte ontmoeting met de ander.
Spelen met onze eigen mogelijkheden en die van de ander. We hebben er plezier in om contact te maken, waardoor warmte, plezier en verwondering kunnen ontstaan. Soms is het brengen van één moment van verlichting het hoogst haalbare. Maar dat is voor sommigen al heel wat. En vanuit dat korte moment volgt er vaak meer: ontspanning, tevredenheid, een lach. In alle gevallen, bij alle mensen, proberen we met onze komst een gevoel van geluk of verbondenheid over te brengen.
 
Onze aanpak
De Contactclown geeft daadwerkelijk spelenderwijs aandacht aan deze doelgroepen. Hij werkt alleen of met meerdere clowns. Voordat de afdeling wordt bezocht, vindt altijd overleg plaats met het personeel van de betreffende afdeling. Zo wisselt de Contactclown informatie uit over de bewoners. De Contactclown bespreekt persoonlijke voorkeuren en kijkt waar eventueel extra individuele aandacht kan worden gegeven.
Op de afdeling werkt de Contactclown op een persoonlijke en creatieve manier met improvisaties die vooral gericht zijn op interactie met de bewoners. Dit werkt verrassend en kan vrolijk zijn!

Opdrachtgevers

Dichterbij in Horst Avans Hogeschool
Associatie voor Coaching STG Geldrop Cultureel
Flora Holland Vahlkamp
Varendonckcollege Someren P v/d A Helmond
De Roij & Boschman Beekmans & van de Ven
OJC DE werf in Sint Oedenrode Berkenheuvel in Geldrop
O-Leng in Helmond Gemeente Cranendonck
Gemeente Someren ROC Ter Aar in Helmond
Hogeschool Utrecht De Lachende Zon
Afke Westdijk Hutten Catering
Stichting Zonnehuizen Stenia
en Veldheim in Zeist
Raaylandcollege
OCGH advies Fontys Tilburg
Fontys Eindhoven Reinders Oisterwijk
Vrije School Eindhoven ZMLK Eindhoven
HolaPress Communicatie STG Geldrop Cultureel
Amvane Consultancy Claassen Advokaten