• header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Clownsopleiding ContactClown


De opleiding

Het doel van de jaaropleiding is meer vrijheid in je werk en je persoonlijk leven te creëren. Je verlegt grenzen en ontdekt nieuwe kanten in jezelf. Als clown is het belangrijk dat je kunt spelen met wie je bent, van daaruit contact maakt. Doel is ook je zintuiglijke waarneming en je intuïtie te verfijnen, zodat je als clown in de zorg goed aan kunt sluiten.Je wordt geraakt, je reageert, je voelt warme zorgzaamheid. Je wordt met grotere intensiteit gewaar wat er om je heen gebeurt’

De clown is een uniek wezen. Hij/Zij straalt plezier uit en heeft de bereidheid om overal `JA` op te zeggen en om mee te gaan in datgene waartoe hij wordt uitgenodigd. De clown is een uniek wezen, onbevangen, levend in het hier en nu. Zijn humor ontstaat door de wijze waarop hij met zijn situatie omgaat. De clown is zonder vooroordelen, zonder doel, eerlijk, echt en nieuwsgierig. De clown heeft de openheid van een kind.1. Waarnemen
Kern: Door te kijken, door je bewust te zijn van het waarnemen, geef je de ander en jezelf veel bagage om er iets mee te doen. Hierdoor wordt de samenwerking vergroot en kun je met meer openheid met elkaar omgaan. Zowel de individualiteit als samenwerking is erbij gebaat.

2. Contact maken met je clown
Kern: Je eigen clown in beweging zetten via spel. 
Hierdoor ontdek je je eigenaardigheden, word je ervan bewust wat het is dat je vertrouwen geeft.

3. De kunst van het luisteren naar jezelf en luisteren naar de ander
Kern: Door te luisteren naar jezelf kom je meer in contact met jezelf.
Je leert open te staan voor wat er op dat moment is. Je wordt zichtbaar en raakbaar. Je accepteert jezelf. Daardoor beleef je intenser wat er is en word je opener en natuurlijker. Je laat dit zien aan de ander. Je wordt ook bewust van de mogelijkheden van jezelf en de ander. Er is moed voor nodig om deze stappen te zetten. Deze stappen zetten geeft je echter vertrouwen en onderscheidt je. Door het doel voor ogen te houden werk je aan je verlangens en wensen.

4. Verbeeldingskracht en creativiteit 
Kern: Verbeeldingskracht en creativiteit ontstaat uit de bijzondere momenten. Elk moment kan creatief zijn wanneer we de wereld ervaren als een open en onmetelijke ruimte. Dit kunnen we bereiken door ons steeds te oefenen in het vermogen onze eigen belevingswereld te ontstijgen. En dat doet de contactclown. 
Het doel van de opleiding

1. Basisvaardigheden clown (improvisatie, lichaamstaal, afstemmen)
2. Clownspersonage (naam, kleding, eigenheid, karakter)
3. Spelen voor verschillende doelgroepen
4. Affectieve vaardigheden (gevoel, stem)


Doelgroep
Mensen die werken in het onderwijs, sociaal agogische hulpverleners, pedagogen en mensen die werkzaam zijn in de zorg.
Mensen die contactclown voor de zorg willen worden.
Mensen die willen spelen voor mensen met verstandelijke beperking, mensen met dementie en zieke kinderen.
 

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Bedrijfsgegevens
Naam:
Opleidingsinstituut voor Contactclown
Adres: Brabantlaan 40, 5735 KA Aarle-Rixtel
KvK: 1723996